Sałatka latynoska

Kuchnia wenezuelska

2 łyżki posiekanego selera
2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki
1/2 pęczka posiekanego szczypiorku
1/2 szklanki posiekanej cebuli
2 łyżeczki przyprawy curry lub 1 łyżeczka
gram masła
1 /2 łyżeczki przyprawy chlli
1 szklanka grubo posiekanej świeżej lub mrożonej papryki,
2 ugotowane marchewki, pokrajane w małą kostkę
3 ugotowane ziemniaki, pokrajane w kostką
1 łyżeczka soli czosnkowej lub mały ząbek
czosnku roztarty z 1/2 łyżeczki soli
3 łyżki majonezu
3 łyżki oliwy
omlet z 3-5 jaj posiekany lub 3-5 posiekanych
jaj na twardo
1-1 i 1/2 łyżeczki soli
pomidory pokrajane w plasterki (dowolnie)
oliwki, rzodkiewki (dowolnie)

1. Delikatnie wymieszać wszystkie składniki poza trzema ostatnimi.
2. Przybrać pomidorami, oliwkami i rzodkiewkami, wstawić do lodówki na 2 godz.
Proporcje dla 3-4 osób

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)

Jedno przemyślenie nt. „Sałatka latynoska”

  1. Witam,
    chyba znam tę sałatkę z przepisów K. Pospieszyńskiej. Bardzo ją lubię ze względu na oryginalny smak poprzez dodatek przyprawy garam masala. No i tu właśnie mam pewna uwagę do powyższego przepisu – zamiast „2 łyżeczki przyprawy curry lub 1 łyżeczka
    gram masła” powinno chyba być „2 łyżeczki przyprawy curry lub 1 łyżeczka garam masala”. Proszę mi wierzyć różnica pomiędzy masłem a garam masala czyni ogromną różnicę.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *